Welkom op de website van het oude radio Atlantis te Zandvliet. Wij zenden anno nu uit onder de naam 'Webradio Atlantis'. U kan ons ook vinden op facebook. U kan ook met ons chatten. Terwijl u chat of andere bezigheden doet, kunt u tegelijkertijd ons live beluisteren door op onze radio knop te klikken.
Op inspiratie van het radio avontuur van de zeezender Radio Atlantis (van de Belgische zakenman Adriaan Van Landschoot) werd reeds in de jaren zeventig de "Atlantis radio Omroep Stichting" opgericht. Het was waarschijnlijk een van de eerste omroepverenigingen in Vlaanderen, buiten de Nationale Omroep BRT (Belgische Radio en Televisie). Wat aanvankelijk "wishful thinking" van Fred Rousseau leek zou enkele jaren nadien, dan toch verwezenlijkt worden.
In de jaren 70 was het nog bijzonder gewaagd een radiostation op te starten, dit was immers streng verboden en er werd keihard opgetreden door de diensten van (destijds nog) RTT. Bij een dergelijk optreden, werd steevast alles in beslag genomen en spraken correctionele rechtbanken zeer zware en dikwijls effectieve gevangenisstraffen uit, niet alleen tegen de stichters van de bewuste zenders maar ook tegen alle medewerkers van de zogenaamde piratenstations.
Onder druk van de tijdelijke Belgische universiteitszender "Radio Louvain La Neuve) die algemeen beschouwd wordt als de eerste naoorlogse Belgische piratenzender van op land, en een initiatief was van studenten aan de Franstalige Leuvense universiteit, werd de weg opengebroken voor zogenaamde Belgische - Vlaamse vrije en lokale radio zenders.
Reeds op 1 november 1981 werden de proefuitzendingen van Radio Atlantis openlijk en op gevaar van onmiddellijke in beslagname van de radio apparatuur aangekondigd,zowel in de pers als bij middel van pamfletten in het Noorden van Antwerpen (ondermeer de deelgemeenten Berendrecht, Zandvliet en de gemeenten Ekeren, Hoevenen en Stabroek).
Elmago Tijd?
Tijdens de periode 1981 - 85 toen radio Atlantis nog via de klassieke manier (antenne) uitzond, was het vooral in de beginperiode strikt verboden, radiopubliciteit te maken! Nochtans werd de tijdsmelding steeds vooraf gegaan met vermelding "elmago tijd". Het kwam zelfs zover, dat het station "op het matteke" geroepen werd door de instanties, voor "verduidelijking" van deze "publiciteitsverdachte" tijdsmelding! Niets was minder waar! De tijdsvermelding werd genaamd naar de schenkers van de studioklok! 3 lieve dames uit Zandvliet, te weten; ELza, MAria en GOnda!
Collega's van Radio Atlantis!
Radio Atlantis was in de jaren 80 niet het enige station dat vanuit de standplaats Zandvliet - Berendrecht radio-uitzendingen verzorgde. Zo waren er nog; Radio De Raaf, Radio De Reiger, Radio Spoetnik en Radio Domango. Toen bleek dat radio Atlantis het enige station was uit die locatie, die een zendvergunning toegewezen kreeg, werden er ogenblikkelijk gesprekken opgestart met vertegenwoordigers van alle overige zenders teneinde tot een zendtijdverdeling te komen. Helaas zonder resultaat. Het dient gezegd dat ongetwijfeld alle "collega radio's" uit die tijd, elk op hun mannier, hun stevig steentje aan vrije en lokale radio hebben bijgebracht!
Radio Atlantis stimuleerde de liefde!
Radio Atlantis was heel soms, de katalysator die het leven van mensen totaal zou beïnvloeden! Zo werden 2 DJ's tot over hun oren verliefd op elkaar! Zij trouwden en kregen ondermeer een dochtertje. Als dank voor het gelukkig toeval die zij via radio Atlantis mochten kennen, werd "Fred De Kraker" als nonkel over de schattige spruit getiteld! Maar niet alleen dit koppeltje werd gevormd, op de talloze fuiven van het station destijds, hebben menige verliefde harten elkaar gevonden en besloten als koppeltjes door het leven verder te gaan!
Ondanks het feit, dat niemand geloofde in de effectieve start van dit station, kwam Radio Atlantis op 14 november 1981, in de lucht met proefuitzendingen tussen 18u en 22u vanuit een locatie in Zandvliet (deelgemeente van Antwerpen) Technisch en organisatorisch liepen de uitzendingen bijzonder goed. Radio Atlantis was te ontvangen tot nabij het Centraal Station te Antwerpen en diep tot in Nederland! En dat in aanvang met slechts 25 Watt! Er waren geen meldingen van storingen en tijden de eerste 2 "testuren" kwamen er meer dan 260 reacties en felicitaties binnen! De spanning steeg, toen maar liefst 6 RTT wagens in de buurt van de zender verschenen - tijdens de test-uitzendingenen en daar "ostentatief" meer dan 45 minuten "rondjes draaiden". Uiteindelijk werd niet ingegrepen!
Vanaf de week volgend na de testuitzendingen, kwam de zender elke dag in de lucht, bij aanvang telkens tussen 18u en 01u, later zou dit uitgebreid worden met elke dag uitzendingen tussen 10u en 22u. Vanaf het begin vonden de uitzendingen plaats via de FM band 103.5 en dit mono (stereo uitzendingen waren helemaal niet toegelaten). Later zouden diverse andere frequenties gebruikt worden.
De uitzendingen kenden een zogenaamde "horizontale programmatie", dat wil zeggen dat je elke dag, op het zelfde uur, ongeveer hetzelfde programma, te horen kreeg. Het station zelf, werd gefinancierd door opbrengsten van lidgelden, giften en promotie activiteiten. Inkomsten van radioreclame waren aanvankelijk verboden en werden slechts de laatste jaren van het bestaan van het station, met mondjesmaat genoten.
De zender kende op haar 5 jarig bestaan zowel hoogtepunten als minder goede tijden;
Op het piekmoment telde de zender meer dan 30 medewerkers, waaronder; dj's, promoteam en telefonisten, jarenlang was Radio Atlantis de ongetwijfelde "koploper" in de streek met een luisterdichtheid van om en bij de 80%! Tijdens de viering van "1 jaar bestaan" liepen de hallen van de "Ruige Heide" in Zandvliet boordevol. Naar schatting tegen de 2.000 mensen waren aanwezig en vele nationale bladen waren aanwezig! Er waren ook minder goede tijden; zoals de rivaliteit tussen later bij gekomen lokale radio's en het uit de lucht plukken van de zender voor de enige maal in haar geschiedenis door de RTT in 1984, waar achteraf bleek, dat Radio Atlantis niets met gemelde storingen te maken had.
Maar algemeen genomen, drukte Radio Atlantis een positieve stempel op het radiogebeuren in Vlaanderen. Meer nog... na 16 hernieuwde aanvragen aan de "Raad voor niet-openbare radio" en het niet aflatend eisen van het station, een zendmachtiging toegewezen te krijgen, kreeg Radio Atlantis ook een volledige zendvergunning. Een hele prestatie want toen reeds waren er voor de meer dan 800 "aanvragen" nog geen "300" frequenties beschikbaar in Vlaanderen! Het was de bekroning van meer dan 10 jaar vechten door de "A.O.S." omroepvereniging, later overgenomen door het station en haar uitzendingen.
Helaas, kwam er een einde aan het avontuur in 1985 door ongelukkige samenloop van omstandigheden. Wie had dan kunnen denken, dat "de geest" van het Radio Atlantis avontuur, toch niet helemaal weg zou zijn?
WebRadio Atlantis Int.